Εργαστήρια Αφηγηματικής Τέχνης


Ακολουθούν δύο εργαστήρια αφηγηματικής τέχνης:

25 Φεβρουαρίου 2018
Σύμβολα, αρχέτυπα και η «δραματουργία» της αφήγησης

Με την χορογράφο και θεατρολόγο Χλόη Μελίδου
Πως η ίδια η δομή του παραμυθιού, τα αρχετυπικά μοτίβα και τα σύμβολα, μπορούν να δώσουν στον αφηγητή την ώθηση για τις εναλλαγές της διάθεσης, εναλλαγές στις δυναμικές του σώματος, εναλλαγές στον ρυθμό  του λόγου  και της κίνησης.
Διάρκεια    11:00 – 18:00

 



 
3 Μαρτίου 2018
Ο δρόμος του αφηγητή

Με την αφηγήτρια Δωρίτα Βοσκαρίδου
Ο ρόλος και η πορεία του αφηγητή, τα σταυροδρόμια που συναντά και οι αποφάσεις που παίρνει για να φτάσει στην αλήθεια του.
Διάρκεια    15:00 – 18:00

Απευθύνονται σε περφόρμερς, αφηγητές, παιδαγωγούς, γονείς, ανθρώπους που αγαπούν την αφήγηση και το παραμύθι και με οποιοδήποτε τρόπο το εντάσσουν στην επαγγελματική και καθημερινή τους ζωή


17 & 18  Μαρτίου 2018
Αφήγηση και λογοτεχνία

με την Ευη Γεροκώστα
παραμυθού, συγγραφέα και μεταφράστρια βιβλίων

Η αφήγηση ιστοριών από τη λογοτεχνία μπορεί τελικά να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, ως εργαλείο προώθησης της φιλαναγνωσίας, ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας, ως τρόπος ανάπτυξης της γλωσσικής δεξιότητας, ως τρόπος συνύπαρξης πολλών και διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών και, κυρίως, ως τρόπος «συμφιλίωσης» της λογοτεχνίας για παιδιά και της λογοτεχνίας για ενήλικες.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να βρίσκουν ιστορίες, να τις αφηγούνται και να οργανώνουν δραστηριότητες γύρω από αυτές.

Μέσα από την επαφή τους με παραμυθογραμμένες ιστορίες από τη λογοτεχνία, θα μάθουν απλές τεχνικές αφήγησης ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν ένα τουλάχιστον παραμύθι με άνεση και ενθουσιασμό, προβάλλοντας τα προτερήματα και «κρύβοντας» τυχόν αδυναμίες τους. Θα συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια, αυθόρμητες αφηγήσεις.

Στόχος είναι η εξάσκηση στην αφήγηση ιστοριών από τη γραπτή λογοτεχνία της και η προσαρμογή τους στις ιδιαιτερότητες κάθε αφηγητή.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν και στη δημιουργική γραφή καθώς αρκετές από τις ασκήσεις-δραστηριότητες θα βασίζονται σε δικά τους κείμενα.

Σάββατο και Κυριακή 17 και 18 Μαρτίου 2018
ώρες 10:30 - 16:00 και 10:30 -13:30
στο Μουσείο "Το Πλουμιστό Ψωμί"
Στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσία 2018" - Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών



21 & 22 Απριλίου 2018Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στην τέχνη της αφήγησης "εφ' όλης της ύλης"

με την αφηγήτρια και συγγραφέα Λίλη Λαμπρέλλη

Τι είναι παραμύθι; Τι είναι το μαγικό (μυθικό) παραμύθι; Σε ποιους απευθύνεται; Ποια σχέση έχει με την αυτονομία, τη γνώση του εαυτού και τελικά τη μετάβαση στην ουσιαστική ενηλικίωση; Ποιο κόστος καταβάλλει ο ήρωας (ή η ηρωίδα) "για να μεγαλώσει"; Ποιο είναι το νόημα της μοναχικής πορείας του ήρωα ή της ηρωίδας, της δοκιμασίας, του πένθους, του εύθετου χρόνου; Ποια είναι η ουσία των μαγικών παραμυθιών και με ποιον τρόπο καλούμαστε να τα αφηγηθούμε; Υπάρχουν θεμιτές και αθέμιτες αφηγηματικές τεχνικές;

Για παραμυθάδες, εκπαιδευτικούς και όσους ελκύονται από τη γοητεία των παραμυθιών.

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Απριλίου 2018
στο Μουσείο "Το Πλουμιστό Ψωμί"
ώρες 10:30 - 14:30 και 10:30 -14:30

Στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσία 2018" - Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών

*****************************************************************************
Όλα τα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες. Απευθύνονται σε περφόρμερς, αφηγητές, παιδαγωγούς, γονείς, ανθρώπους που αγαπούν την αφήγηση και το παραμύθι και με οποιοδήποτε τρόπο το εντάσσουν στην επαγγελματική και καθημερινή τους ζωή

Περιορισμένες θέσεις
Προεγγραφή απαραίτητη!

Πληροφορίες/εγγραφές: 99526772
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: https://goo.gl/forms/W0Zb27sEoLZHPDNH3

Αρχείο